Ammatti-alaa koskeva syventävä tutkielma- Väritön persoonallisuus

Kuvittele, että olet tekemässä täys remontin kotiisi. Haluat sinne uutta väriä ja materiaalia, ja ehkäpä uusia huonekalujakin. Sohva sopisi tuonne, tämä pöytä tähän, näin monta tuolia ruokapöydän ympärille. Juuri tätä halusitkin, uudet hianot huonekalut järjesteltynä aivan erilailla kuin edelliset. Mutta mikä tässä onkaan vikana sisustuksessa, kun se näyttääkin hyvin paljon samalta kuin edellinen?

Edellinen sohva oli musta, kahden istuttava nahkasohva ja nykyinen on musta, neljän istuttava kangas sohva. Edellinen sohvapöytä oli pyöreä ja valkoinen ja nykyinen on nelikulmainen ja valkoinen. Nojatuolit ovat samaa mustaa kangasta kuin uusi sohvasi. Matto sohvapöydän alla on musta- valkokirjava, kun edellinen oli valkoinen karvamatto. Mikä siis on vialla, kun sisustus on täysi erilainen uusien huonekalujen ja uuden seinämaalin myötä, mutta on silti samanlainen kuin edeltäjänsä? Aivan! Värimaailma, tai oikeastaan sen puuttuminen. Olet sisustanut kotisi viimeiset kymmenen vuotta samalla musta-valko-harmaa teemavärillä, etkä vieläkään ole kyllästynyt siihen. Olet päättänyt kuitenkin tehdä jotain ennenkuulumatonta, ja valinnut väripilkuksi beigen ja/tai beessin. Hmmm… Musta-valko-harmaa ja beige/beessi. Miten hieno värimaailma ja erittäin massasta poikkeav… ei kun hetkinen. Mustaa, valkoista, harmaata, beigeä ja beessiä? Ne värithän ovat olleet ihmisten kotien sisustuksesta jo vuodesta x ja y. Mikä siinä on että halutaan tehdä kodista niin väritön maailma?

Pohditaanpas hetkinen:

Kysyin muutamalta ihmiseltä, joilla tiedän olevan juurikin kyseistä “värimaailmaa”, että miksi juuri kyseinen teema, ja usein tulee ilmi, että ” se on erilainen kuin muilla, tahdon olla erilainen”, “ne on niin helppoja sisustamisessa”, ” en osaa käyttää värejä fiksusti”. Ensinnäkin: Musta ja valkoinen EIVÄT ole värejä, VAAN sävyjä. Jos esimerkiksi siniseen lisätään ripaus mustaa, sinisestä tulee tummempi ja muuttuu tummemmaksi ja tummemmaksi, kunnes se on mustaa. Sama juttu valkoisen kanssa; mitä enemmän valkoista lisätään siniseen väriin, sitä vaaleampi sävy, kunnes se on taas samaa valkoista.

Toiseksikin beesi ja beige ovat ennemminkin erittäin surkea yritys saada edes jotain väriä mustan valkoisen ja harmaan kanssa kuin upea väripilkku.

Miksi näitä teemoja sitten käytetään? No juuri siksi, että niitä on helpompi yhdistää keskenään ja se on tyylikkäämpää. Mutta se että se on muka massasta erottuva tyyli, EI MISSÄÄN NIMESSÄ. Jos kadulla kävellessäsi kysyt jokaiselta ohikulkijalta heidän sisutuksensa väriteemaa, vähintään joka toinen vastaa musta, valkoinen, beige, beesi, harmaa tai sitten näitä kaikkia. Jos todenmukaisesti pitäisi sanoa, niin olen vakaasti sitä mieltä, että ihmiset eivät uskalla käyttää värejä. Värit tuovat mukanaan persoonallisuutta niin tylsään sisustukseen. Se mitä ja miten väriä käytetään onkin oma lukunsa. Käytän itseäni esimerkkinä: Jos minulla olisi musta-valkoinen sisustus mutta haluaisin persoonallisempaa ilmettä, valitsisin jonkin värikkään seinämaalin. Koska lempivärini on vaaleanpunainen, niin maalaisin yhden seinän kyseisellä värillä. Jo se tuo persoonallisuutta sisustukseen. Seinämaalista voi edetä pikkuhiljaa kohti omaa persoonallista sisustusta. Jos nyt esimerkkinä käytetään olohuonetta, jossa on mustat kangas-sohvat ja nojatuolit ja se musta-valkokirjava matto, niin vaaleanpunaisen seinämaalin jälkeen vaihtaisin sen maton johonkin vaaleanpunaisen sävyiseen yksinkertaiseen mattoon. Jos ei tahdo luopua mustista kangas-sohvista ja nojatuoleista, voi niihin lisätä vaaleanpunaisia ja tummia kukkakuosisia koriste tyynyjä, ja ehkä jopa valkoinen tai heleän vaaleanpunainen viltti. Mitä enemmän yksityiskohtia on vaihdettu mustasta, harmaasta, valkoisesta, beesistä ja beigestä omaksi lempiväriksi, siitä tulee entistä enemmän omaan persoonaasi sopiva ja enemmän massasta poikkeava tyyli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *