Lapponia – unohtumattomia koruja Suomesta

Suomalainen koruvalmistaja Lapponia tunnetaan vahvasta muotokielestä ja veistoksellisista linjoistaan. Se on jättänyt voimakkaasti jälkensä suomalaiseen koruhistoriaan, koruillaan joista moni on moderni ja poikkeuksellinen yhä tänäkin päivänä, yli 60 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen. Minua Lapponian tuotannossa houkuttelee erityisesti kultaseppä ja muotoilija Björn Weckströmin kädenjälki. Se nostaa Lapponian tuotannon kansainväliselle tasolle ja saa näkemään korut uudella tavalla.

Lapponian tarina alkaa 1960-luvulta kun hopeamestari Pekka Anttila(1931–1985) perustaa kultasepänverstaan, Kruunukoru Oy:n, Helsingissä. Pekka on keskittynyt valmistamaan ajan suosittuja sileitä rannerenkaita ja Bismarck-ketjuja. Sisimmässään hän halusi tehdä jotain uutta ja huomasi Björn Weckströmin tuotteet oheisen gallerian näyteikkunassa. Björn oli inspiroitunut Lapin matkaltaan saamistaan kultahipuista ja luonut korusarjan, joka mukaili hippujen himmeää loistoa ja kulmikasta muotokieltä. He päättivät yhdistää taitonsa ja kehittää uudenlaista struktuuria koruihin sarjatuotantona. Vastaanotto uudenlaiselle korupinnalle ja muotokielelle oli jäykkä. Vasta useamman vuoden kuluttua, vuonna 1965 tapahtui läpimurto. Björn Weckströmin suunnittelema kultainen Kukkiva Muuri -kaulakoru voitti Rio de Janeiron kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn kansainvälisen korusuunnittelukilpailun. Korussa on mattainen, kultahippuinen pinta ja roikkuvia turmaliinikiteitä (Kukkiva muuri- kaulakoru, kuva 1.)

Kilpailun johdosta miesten yritys sai kansainvälistä näkyvyyttä ja menestystarina alkunsa. Yritys nimettiin Weckströmin ehdotuksesta Lapponiaksi. 1960-Luvun lopussa Weckströmin pääosin hopeaa olevissa koruissa heijastui lumen pinta ja veistokselliset muodot. Elettiin avaruusinnostuksen aikaa. Björnin suunnittelemissa koruissa avaruus näkyi futuristisina muotoina ja vaeltavina ihmishahmoina, syntyi mallisto Avaruushopea. Koko maailman tuntema upea kaulakoru vuodelta 1969 on tämän joukon helmi. Planetaariset-laaksot- kaulakoru oli lähes kymmenen vuotta myöhemmin Star wars-elokuvan hahmon, Prisessa Leian kaulalla.( Koru kuvassa 2.)

Weckström jatkoi uudenluomista 1970-luvulla ja uhkarohkeasti yhdisti hopeakoruihin akryylimuovia, jossa saattoi olla väriä tai ilmakuplia. Koruista tuli suosittuja ja mm. John Lennnon osti puolisolleen, Yoko Onolle Kivettynyt järvi-sormuksen, joka on tänäkin päivänä myynnissä Kalevalan valikoimissa. 70-luvulla Lapponian korutiimi monipuolistui uusilla muotoilijoilla: tanskalainen korumuotoilija Paul Havgaard, suomalainen taidemaalari Juhani Linnovaara, sekä myöhemmin vuosikymmenen puolivälissä unkarilaissyntyinen kuvanveistäjä ja keraamikko Zoltan Popovits toivat uusia näkökulmia yritykseen.Vuonna 2006 muotoilijatiimiin astui ensimmäinen naissuunnittelija, kultaseppä Chao-Hsien Kuo. 2010-luvulla Lapponialle muotoilivat koruja mm. Mari Isopahkala, Taru Harmaala Chaloff, hollantilainen Liesbeth Busman, ruotsalainen Martin Bergström ja Karim Rashid,  (Kivettynyt järvi-sormus kuvassa 3.)

Vuoden 2005 elokuussa Lapponia Jewelry myytiin osaksi Kalevala Korua. Tammikuussa 2020 Kalevala Koru ilmoitti luopuvansa Lapponia-tuotemerkin käytöstä. Lapponia-merkin koruja myydään yhä Kalevalan Art by Kalevala-mallistossa.

Lapponia on ollut uraauurtava yritys Suomen sodanjälkeisessä historiassa. Se on auttanut vahvistamaan meidän kansallista identiteettiämme muotoilun keinoin ja osoittanut mahdottoman mahdolliseksi elokuva-koruillaan ja ainutlaatuisuudellaan. Lukuisat palkinnot ja mieleen painuva muotokieli jäävät elämään tuleville korunkantajille ja suunnittelijoille.

(Kuvassa 4. Avaruushopea-sarjan koruja, Art by Kalevala- osiosta)

Lähteet

www.kalevala.fi/pages/lapponian-tarina

www.holmasto.fi/lapponia-korut/