Sinkki (Zn)

Syventävä essee

Julia Kuusisto

Kemiallinen merkkiZn
Sulamispiste419,5 C
Kiehumispiste907 C
Ominaispaino7,1 c/cm3
Sinkin ominaisuudet

Sinkki kultaseppäin ammattialalla

Sinkki on monessa mukana jalometallialalla. Se on joka päivä läsnä juotoksia tehdessä, sillä useimmat kulta- ja hopeajuotteet sisältävät sinkkiä. Sinkkiä käytetään seosmetallina juotteessa sillä se laskee seoksen sulamispistettä. Sinkin matalista sulamis- ja kiehumispisteistä on myös harmia: jos juote pääsee liian kuumaksi (907 C) niin sinkki haihtuu taivaan tuuliin ja jättää juotossaumaan reikiä.

Kultaseppäin alalla käsittelemme ajoittain muutakin kuin perinteisiä jalometalleja. Näissä metalliseoksissa (messinki, tompakki, alpakka) sinkki on merkittävänä osana.

Koska tämä on syventävä tutkielma ja minua ei elementtinä kiinnosta perehtyminen metalliseoksiin molekyylitasolla niin aion kertoa sinkistä monipuolisena, itsenäisenä ja vahvana metallina.

Sinkki ja terveys

Sinkkiä tarvitaan monen entsyymin sekä DNA:n rakennusosaksi. Sinkkipitoiset entsyymit säätelevät varsinkin kehitykseen ja hedelmällisyyteen vaikuttavia toimintoja. Sinkin puute eritoten lapsilla vaikuttaa kielteisesti aivojen kehitykseen.

Valtion suositusten mukaan naisten tulisi saada sinkkiä keskimäärin 7 mg ja miesten 9 mg vuorokaudessa. Kehittyvien lapsien, odottavien ja imettävien naisten päivittäinen saantisuositus on korkeampi. Myös vegaanien sinkin saantisuositus on korkeampi, WHO suosittaa miehille sinkkiä 14 milligrammaa päivässä ja tämä saantisuositus täyttyisi esimerkiksi 24 ruisleivän palalla tai 165 grammalla auringonkukan siemeniä. Suurin osa suomalaisista saa suositusten mukaisen määrän sinkkiä päivittäin.

Sinkin tärkeitä lähteitä ovat viljat, siemenet, pähkinät, liha, maito ja munat. Lihan väri korreloi sinkin määrän kanssa: mitä tummempaa, sen sinkikkäämpää. Esimerkiksi naudanlihassa on kolminkertainen määrä sinkkiä porsaanlihaan verrattuna. Sinkkiä esiintyy runsaasti siemenissä, esimerkiksi auringonkukan siemenissä on puolet enemmän sinkkiä kuin naudanlihassa. Kasviperäisistä lähteistä saatava sinkki imeytyy huonommin sillä kasveissa on usein fytaattia joka heikentää raudan ja sinkin imeytymistä, mutta imeytymistä voi tehostaa idättämällä ja liottamalla.

https://www.youtube.com/watch?v=Qmp_KmxKEHc
Kohti sinkin päivittäistä suositeltua saantisuositusta – ja sen yli

Sinkki ja sijoittaminen

Sinkki on kuparin, raudan ja alumiinin jälkeen maailman käytetyin metalli ja sen takia sen kaupallinen arvo markkinoilla on suuri. Otan esimerkiksi sinkin indeksin ja sen hinnan kehittymisen.

onpas huonolaatuinen kaappaus huhhuh

Graafissa keltainen viiva edustaa Helsingin pörssin osakkeiden keskiarvoa, sininen taas sinkin arvoa. Kuten kuvasta huomaa, on sinkin hintakehitys ollut erittäin noususuhdanteinen. Sinkki on verrattuna vaikka kultaan ollut paljon parempi sijoutuskohde 10 vuoden aikavälillä. Sinkin indeksikurssi noussut kymmenessä vuodessa 76,59% ja kullan vastaava indeksikurssi 11,09%.

Sinkitys

Sinkitys tarkoittaa herkästi hapettuvan metallin päällystämistä suojaavalla sinkkikerroksella. Sinkki suojaa alla olevaa metallia ruostumiselta. Sinkin suojaava ominaisuus perustuu sen omaan kykyyn hapettua voimakkaasti ja muodostaa suojaava pinta. Sinkitty pinta useimmiten vielä maalataan, jotta ohuen sinkkikerroksen kuluminen saadaan minimoitua.

Sinkitys voidaan tehdä kahdella tavalla, joko sähköavusteisesti elektrolyysialtaassa tai kuumasinkitsemällä, eli kastamalla sinkittävä objekti sulaan sinkkiin. Jälkimmäisellä tavalla sinkittyyn tuotteeseen tulee esille tunnusomainen sinkin kiderakenne.

sinkin tunnusomainen kiderakenne