Syventävä tutkielma – Kädentaitojen suomalainen menestystarina: Keppihevonen käsityöharrastuksena

Keppihevonen, puhekielellä keppari on juuri sitä mitä voisi kuvitella. Hevosen pään mallinen täytetty kapistus, johon on joku päättänyt tökätä kepin sisään. Se onko se todella urheilua vaiko ei, ei käsitellä tässä tutkielmassa, jossa ei keskitytä niiden asemaan liikunnalliselta kannalta vaan käsityön harjoittamisena.

Sukka, jolle joku lisäsi korvat

Yksinkertaisimmillaan keppari voi tarkoittaa nimenomaan villasukkaa, joka on poistettu alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan lisäämällä siihen hevosmaiset piirteet: korvat, silmät, sieraimet ja harjan. Näin on syntynyt niin sanottu sukkahevonen.

Sukkahevoset ovat melko yksinkertaisia ensimmäiseksi itse valmistettavaksi keppihevoseksi, mikäli sukka löytyy jo valmiiksi varastoista. Korvatkin on helppo luoda pelkillä kolmion muotoisilla kangaspaloilla tai halutessaan kutomalla tai virkkaamalla. Myöskään silmät eivät tuota ongelmia, mikäli silmiksi päätetään hyödyntää vanhoja nappeja nappeja.

Sukasta kankaaksi

Niin sanotut kangaskepparit ovat nykyisimmin suosituin keppihevostyyppi. Ne voidaan jaotella yksinkertaisesti kaksi- ja kolmipalaisiin keppihevosiin.

Kaksipalainen keppihevosessa on liitetty kaksi kangaspalaa yhteen, lopputuloksena on yksi yhtenäinen sauma kangaspalojen välillä. Kuten sukkahevoset, myös kaksipalaiset keppihevoset ovat usein suuttomia

kun taas kolmipalaisessa keppihevosessa kahden kangaspalan välillä on vielä kolmas kangaskaitale, joka lisää keppihevosen leveyttä, ja mahdollistaan esimerkiksi suun tekemisen paremmin.

Ompelunpohjalta keskipala voi tuottaa ongelmia, jos kangasta ei saa kohdistettua oikein tai se on todella joustavaa. Tämä voi johtaa ikävästi vinoon keppihevoseen. Mutta ongelma on ratkaistavissa jo nuppineulojen ja tukikankaan avulla.

Kangas valinta vaikuttaa keppihevosen lopulliseen ilmeeseen ja kestävyyteen. ”Realistisempaa” ulkomuotoa hakeva kääntyy yleensä velboan tai tekoturkiksen puoleen, mutta leikkimieliseen keppihevoseen sopivat myös erilaiset kuviolliset kankaat. Omasta kokemuksestani myös fleece on ollut suosittu ja melko edullinen kangasvalinta keppihevosten valmistamiseen, vaikka se on kestävyydeltään heikompaa. Edullisuutensa puolesta fleece on kuitenkin mainio materiaali harjoitteluun.

Matka kohti realismia

Keppihevosten valmistustekniikat kehittyvät edelleen ja ottavat edelleen yhä enemmän vaikutuksia oikeista hevosista. Missä mustapohjaiset silmät valkoisin silmäpilkuin ovat olleet pitkään keppihevosharrastajien käytössä ovat myös oikeiden hevosten silmien kaltaiseksi maalatut tai paloista ommellut silmät nostaneet suosiotaan. Muovisista silmistä puhumattakaan. Myös muissa materiaaleissa on tapahtunut muutoksia kohti realistisempaan ulkomuotoa; kuten esimerkiksi sierainten korvaaminen oikeanhevosen mallisilla upponaisilla sieraimilla tai villalangan korvaaminen erilaisilla tekohiuskuiduilla tuovat lisää realistisempaa ulkonäköä.

Edes turvan tuntokarvat tai kaulan verisuonet ja lihakset, eivät ole ongelma taitavimmille realististen keppihevosten valmistajille.

By Finnish Hobbyhorse Artisan

Suomen keppihevosyhdistykseen kuuluvat keppihevosia valmistavat yrittäjät voivat halutessaan ilmoittautua suomalaisiksi keppihevosten tekijöiksi, mikäli yhdistyksen antamat ehdot heillä täyttyvät. Tällä nimellä suomalaista käsityötä mainostetaan esimerkiksi ulkomaille asti.

Käsityön merkityksen laajuus keppihevosharrastuksessa

Itse keppihevosten valmistamisen lisäksi valmistetaan näille harrastusvälineille erilaisia varusteita harrastamisen tukemiseksi. Myös varusteet ottavat mallia oikean elämän hevosvaruste malleista ja niissäkin on eri asteita realismille. Useat keppihevosten suitset ovat mallinnettu nimenomaan yhden hevosen päälle, joten tarvetta ylimääräisille soljille ei ole, osat voidaan liimata suoraan oikean mittaisiksi ja laittaa soljet vain suitsien aukaisu kohtiin. Kaikista realistisimmat suitsetkin kuvastavat esimerkiksi hevosmaailman varustesuosikkeja todella tarkkaan, vaikka mittakaavassa on toki huomattava ero.

Myös loimet kuuluvat jokaisen keppihevosen vakio varustukseen.

Keppihevosharrastukseen voi liittyä myös puuntyöstöä, esimerkiksi karsinoiden tai esteiden muodossa. Erityisesti esteiden valmistamiseen saa käyttää luovuuttaan vapaasti.

Keppihevosharrastus on kokonaisuudessaan paljon käsityötä eri tavoin kehittävä harrastus. Siihen liittyy paljon luovuutta, vaikka se ottaakin paljon mallia hevosmaailmasta.

 

Lähteet

Keppihevosharrastus – Elävä perintö -wiki (aineetonkulttuuriperinto.fi)

Keppihevosyhdistys – Suomen Keppihevosharrastajat ry