Tuotteistajan taskuraamattu

Ihan mielenkiintoinen kirja, kertoo hyvin miten monilla asioilla, mitä ei välttämättä edes osaisi miettiä, on vaikutusta ja kuinka helposti meitä voidaan ohjailla. Ihan hyödyllistä tietoa työuralle.

Luku 9, Älä pelottele asiakastasi

Tämä oli hyvä luku, ensivaikutelman voi tehdä vain kerran ja sillä on uskomattoman suuri merkitys asiakassuhteen jatkumisen kannalta. ”Asiantuntijat osaavat harvoin arvioida itseään ulkopuolisen näkökulmasta” pitää paikkaansa. Omalla työurallani asiakaspalvelussa on aina painotettu ettei saisi ajatella asiakkaan lompakolla, josta olen hiukan erimieltä, kuten myös kalliiden kate-tuotteiden myymisestä ensisijaisesti, halvemman volyymituotteen sijasta. Pitää osata käyttää maalaisjärkeä ja pelisilmää, lukea tilannetta asiakasta ja hänen tarpeita asiakkaan huomaamatta/ilman että palvelutilanteesta tulee tenttaus. Ensivaikutelmaan ja asiakkaan luottamuksen saamiseen vaikuttaa moni asia, aina ympäristön siisteydestä sun omaan habitukseen. On kuitenkin myös tärkeää muistaa säilyttää oma persoona, kaikkia ei kuitenkaan voi aina miellyttää.

14, Alokkaasta guruksi

Tämä oli myös hyvä, kertoo miten voit omalla ulosannilla, itsevarmuudella ja ehkä jopa harjotelluilla fraaseilla, kuulostaa enemmän ammattilaiselta, kuin ehkä oletkaan. Älä panikoi. Kaikki aloittavat joskus, ja ensimmäiset viikot/kuukaudet ovat. E haastavimmat, kun vasta opetellaan talon tavoille. Eikä kaikkea voi osata eikä pidäkkään tietää heti. Asiakkaalle voi kertoa jos ei osaa auttaa tai tiedä jotain, mutta senkin voi tehdä niin ettei oma uskottavuus kärsi. Asiat oppii tekemällä ja jopa virheitä tekemällä, omalla halulla. Voit omalla tekemiselläsi olla puoskari tai hypätä suoraan gurun saappaisiin. Eri asia haluatko olla kumpaakaan.

37, Mukava myy mulkkua paremmin & 40, ota pari askelta etäisyyttä

Nämä luvut pitäisi jokaisen lukea. Asiakaspalvelussa on todella tärkeä pitää tuttavuus/kaverisuhteen erillään työ/asiakassuhteesta. Ei, et saa erikoisalennuksia tms vaikka omisit miten kaverini, tuttuni, naapurini, mitä vain. Töissä minä teen työni ja sinun tehtäväsi on osata käytöstavat asiakkaana ha ja totella samoja sääntöjä muiden asiakkaiden kanssa. Hyvin käyttäytyvät kaveri ja tutut saatetaan nimittäin palkita joskus, mutta pitää muistaa että se on pyyteetöntä ja kiva yllätys harvakseltaan. Joskus huomaa myös että itse asiantuntijoilta puuttuu kokonaan käytöstavat ja asiakkaan arvostus. Ei tarkoita sitä, että jos olet hyvä jossain voit automaattisesti olla ylimielinen mulkku. Asiakaspalvelijana kannattaa varoa myös kertomatta liikaa henkilökohtaisesta elämästä ja yleensä kannattaa olla vähän vähemmän kaveri/ystävä, pääsee helpommalla pidemmänpäälle. Käytöstavat pitää silti aina muistaa, ole aina asiallinen.

46, viihde hakkaa järkipuheet 10-0

Tästä olen hiukan eri mieltä. Ymmärrän toki että tarinat tuotteiden taustalla ovat hauskoja, mutta itse en jaksa kuunnella mitään turhaa lätinää, varsinkaan jos se on tarkoituksenmukaisesti keksitty. Arvostan rehellisyyttä, ei kaikella ole aina jännää ja hienoa syntytarinaa. Toki pitää osata käyttää tilaisuudet myös hyväkseen, jos tarina on kerrottava arvoinen.