Tuotteistajan taskuraamattu

taskuraamattu16. Lauma paine jyrää järjenkin alleen

On totta et jos on erilainen mielipide erottuu joukosta ja ryhmäpaine saa tekemään ja päättämään asioita joista on alusta asti ollut varma että on itse oikeassa ja lopulta ryhmän takia päätyykin tekemään toisin. Monissa yrityksissä näkyy kuinka kaupat näyttävät samalta ja hiellä on yleensä samat tuotteetkin myynnissä vaikka ovatkin eri yritystä esim. ravintoloissa tunnelma, ruokalista ja hinnat ovat melkein samat. ”Jos aiot luoda erottuvan firman tai tuotteen, vaihtoehtoja jää vain yksi” tulet erottumaan joukosta ja saatat jonkin aikaa olla outo muiden mielestä mutta lopulta olet muille esimerkkinä erilaisuudesta ja ajan kuluttua muut alkavat seurata sinua.

42. Esitä vaikeasti tavoiteltavaa

Olen itse erimieltä sillä jos yritän itse päästä johonkin asiakkaaksi tai päästä toteuttamaan jotain ja myyjä ei päästä tai palvele ajatellen että on siten kiinnostavampi menee minulta kiinnostus ja myyjä/ yritys vaikuttaa ylimieliseltä ja törkeältä. En itse henkilökohtaisesti usko siihen että vaikeasti tavoiteltava olisi kiinnostava  tai mitenkään ihannoitavaa. Sinusta saa helposti väärän kuvan ihmisenä ja ennakkoluuloja tulee sinuun ja sinun yritykseesi liittyen. Koen että moni kampaamo käyttää tätä ajatusmaailmaa sillä monta kertaa kun itse olen yrittänyt päästä johonkin asiakkaaksi sanoo myyjät ettei heillä ole kiinnostusta uusiin asiakkaisiin pariin kuukauteen olettaen että odotan siihen asti ja soitan heille uudestaan ja olisin innolla menossa heille asiakkaaksi vaikka todellisuudessa etsin paikan johon minut halutaan asiakkaaksi heti.

7. kuinka monta vaihtoehtoa on liikaa?

Olen luvun kanssa samaa mieltä sillä jos vaihtoehtoja on liika esillä iskee valinnan vaikeus ja siitä turhautuu. Esim. jos asiakas on miettimässä maalisävyä vaihtoehtoja on hyvä olla mutta kaikkien ei tarvitsisi olla esillä vaan tulla ilmi asiakkaan kanssa puhuessa esim. jos asiakas valitsee sinisen voi näyttää enemmän sinisen sävyjä ja sitä myöten tarjota enemmän vaihtoehtoja vähän kerrallaan eikä kaikkia kerralla. Itse koen useasti pientä ahdistusta siitä jos on liikaa vaihtoehtoja ja päätös pitäisi saada tehtyä suhteellisen nopeasti.

4. Hintalappu ei valehtele

Tästä luvusta olen samaa mieltä mutta myös hieman erimieltä. Itse koen kalliimpien tuotteiden olevan  tietyissä asioissa parempia ja huomaan että ennakkoluuloja tulee heti jos löydänkin jotain halvemmalla mitä olen aiemmin tottunut käyttämään esim. vaatteet. Kuulen useasti lauseen ”kaksi sanaa jotka eivät sovi yhteen, hyvä ja halpa” ja yleensä olen samaa mieltä mutta mielestäni hinta ei takaa laatua kaikessa. Pikamuoti on halvempaa ja tiedettävästi epä eettisempää vaikka samalla tehtaalla jossa H&M vaatteet tuotetaan, tuotetaan siellä myös Adidaksen vaatteita, materiaalit sekä työvoima ovat samoja joita siellä käytetään kumpaakin mutta hinnassa on jopa 100% hinta ero. Laadusta kuuluu maksaa enemmän mutta pelkkä hinta ei takaa laatua oli hinta korkeampi tai alempi kuin muualla. Ymmärrän kumminkin sen yleisen harhan siitä että halpa tuote, palvelu tai materiaali ei voi olla yhtä hyvä kuin kalliimpi tästä samasta tuotteesta, palvelusta tai materiaalista ja tästä tulee helposti mielikuva että jotain on vialla halvemmassa.