Titaanin työstäminen korualalla

Titaanin käyttö korumateriaalina yleistyi 1990-luvulla vaihtoehtona kullalle, hopealle, platinalle ja palladiumille. Titaani on näihin verrattuna erittäin kova materiaali työstää, mutta lopputuloksena saat korun joka kestää naarmuuntumista ja kolhuja erinomaisesti. Titaani on materiaalina halpaa, mutta sen kanssa työskentely on haastavaa ja työlästä, mikä nostattaa lopputuotteen hintaa. Paneudutaan siihen, mitä kultasepän pitää tietää valmistaessaan titaanisia koruja.

Titaanin ominaisuudet

Titaanin sulamislämpötila on hyvin korkea, 1668°C (vrt. hopea 961°C, kulta 1064°C, rauta 1538°C). Se on myös verrattain kevyt metalli; titaani painaa alle puolet hopeasta per tilavuusyksikkö. Titaani on erittäin kova metalli, mutta hauras, joten koruissa käytetty titaani on tyypillisesti seostettu muiden aineiden kanssa, jotta siitä saadaan hieman taipuisampaa. Tyypillinen korutitaanin seos sisältää esimerkiksi kuusi prosenttia alumiinia ja neljä prosenttia vanadiumia.

Titaanin hyödyt ja haitat koruissa

Titaani on erittäin kestävä materiaali, se on verrattain edullinen, ja sitä voi käyttää allergikot. Titaani ei ruostu, ei juuri kulu eikä himmene, ja sitä on mukavan kevyt pitää. Titaanin huonoina puolina on, että esimerkiksi sormusten kokoa on hyvin vaikea muuttaa, eikä se säilytä arvoaan jalometallikorujen tavoin.

Titaanin työstäminen

Titaanin kovuutensa vuoksi sitä ei voi työstää hopean ja kullan tavoin yksinkertaisesti sahaamalla ja vasaroimalla, vaan tyypillisesti tarvitaan sorvia, ja kovista materiaaleista tehtyjä päitä, joilla sorvata. Nämä päät voivat olla esimerkiksi terästä, jotka ovat pinnoitettu karbidilla. Toinen pinnoitusvaihtoehto on titaani-alumiini-nitridi, joka lämmetessään muodostaa alumiinioksidipinnan työkalun ja työstettävän materiaalin välille.

Titaania sorvatessa sorvin kierrosnopeus on pidettävä maltillisena, jotta sorvin terä ei kuumene liikaa. On myös huolehdittava riittoisasta jäähdytyksestä, esimerkiksi ruiskuttamalla vettä. Varmista myös, että työstettävä kappale istuu jämäkästi paikoillaan eikä tärise sorvatessa, sillä tämä kuluttaa työkaluja nopeasti.

Poraamisessa voidaan käyttää esimerkiksi timanttikärkisiä poranteriä.

Titaanin saa myös värjättyä kaikkiin sateenkaaren väreihin lämpökäsittelyllä tai anodisoimalla. Anodisoinnissa jännitteen suuruutta säätämällä saadaan tuotettua eri värejä.