Pohdintaa ja ajatuksia koskien Apusen ja Parantaisen syttöpaperista

Timantit ovat harvinaisia ja siksi arvokkaita

”Vain sellainen hyödyke tai palvelu tuntuu arvokkaalta, joka ei ole kenen tahansa ulottuvilla koska tahansa.”

Kirjan useissa kappaleissa taustalla oleva tarkoitus tuntuu järkeenkäyvältä, mutta itse kertomukset ovat täyttä hölynpölyä, tämä kappale oli poikkeus ja kertomus, sekä tarkoitus kohtasivat toisensa. Melko normaalista tuotteesta onnistuttiin luomaan haluttavampi tuote käytännössä tuoteselostuksen avulla.

Itseeni tämä liittyy sillä tapaa, että pyrin tekemään tuotteita, joita ei ole saatavilla joka kulman takana, itseasiassa olen ainoa omalla kotikunnallani ja koko Suomen mittakaavassa samaa tekniikkaa käyttää vain kourallinen. Tämä herättää toivon kipinän, että mikäli onnistun markkinoinnissa, tuotteen kysyntä voi olla tarjontaa suurempaa. Loppupelissä tässä ei ole kyse muusta kuin asiakkaan tilaisuudesta ylpeillä kuinka etuoikeutettu hän onkaan, sillä on onnistunut saamaan kyseisen tuotteen… Mikäli tarjonta ylittää kysynnän, tuote menettää tämän ideologiansa.

Asiakkaasi muistaa miten vähään tyydyit viimeksi

”Helpoin tapa korottaa hintaa on korottaa hintaa”

Yllä mainittu lainaus on mitä kuinkin ainoa osa kappaleesta mihin uskoin… Oli kyse mistä tahansa tuotteesta tai palvelusta, asiakas muistaa aikaisemman hinnan, mutta palaava asiakas on hyvä merkki, hän pitää palveluistasi ja todennäköisesti on valmis maksamaan enemmän kuin viimeksi. Ymmärtääkseni asiakas usein kaipaa jonkin selityksen hinnan nousulle, mutta on valmis sen maksamaan mukisematta. Se mistä en kappaleen esimerkistä pitänyt on se, että palvelun tuottaja halusi suuremman palkkion ja hänelle tarjottiin yli 2,62 kertaista palkkiota, mutta hän kieltäytyi, kun halusi 3,33 kertaisen palkkion. Itse olisin tarttunut ensimmäiseen tilaisuuteen ja pitänyt sitä välietappina tavoitteessani. Suuri korotus on huomattavasti parempi kuin menetetty asiakas, mutta rajansa täytyy tietää… Esimerkki sai epäilemään koko kirjan ideaa, että tarjotaanko tässä vain yltiöpositiivisia vaihtoehtoja ja unohdetaan se, että rajansa kaikella… Miksei hän pyytänyt suoraan 10 kertaista korotusta jos tarinan opetus oli se, että pyytämällä saa.

Päätökset ovat töistä raskaimpia

”Tuotteistajan tehtävä on tarjota asiakkaalle kaikki päätökseen tarvittava”

Kirjasta alkaa olla hankala löytää mitään mielenkiintoista, yleensä viimeinen osuus tekstistä on paras osuus, mutta tällä kertaa lainaus on pelkkä esimerkki mitä asiakaspalvelu tarkoittaa.

Kappaleessa toistettiin melko yksinkertaista asiaa, valinnan vaikeus kasvaa, kun vaihtoehtoja on enemmän. Totta, jos voit valita kahdesta jommankumman tai yhden kahdesta kymmenestä niin se ei ole yhtä helppoa? Mikä tämän tarkoitus oli? Liian suuri tarjonta kuormittaa ihmisen aivoja, eikä siten kykene huomioimaan kaikkea ja päätöksenteko vaikeutuu.

Mielestäni teksti olisi ollut huomattavasti mielenkiintoisempi, jos siinä olisi kerrottu minkä takia toisten ihmisten on vaikeampi tehdä päätöksiä kuin toisten. Enempää en halua aiheesta puhua, sillä tämä tulee julkiseksi ja en halua loukata ketään, mutta päätöksen teko ei ole hankalaa.

Esitä vaikeasti tavoiteltavaa

”Älä ole helppo nakki. Mitä useammin kieltäydyt, sitä hanakammin asiakas haluaa ostaa.”

Hmm… Tuosta täytyy ehkä olla toista mieltä, toisaalta epäilen muutenkin tämän kirjan kannattavuutta. Itse taas suosin liikkeitä, jossa toiveeni otetaan vakavasti ja tuotteistaja pyrkii täyttämään toiveeni, siitähän minä hänelle maksan… Mikäli tämä ei häneltä onnistu, etsin jonkun pätevämmän.

Toinen ”hieno” esimerkki oli tämä vesibisnes. En väitä, etteikö tämä maailmassa toimisi, että hanavedestä maksetaan tolkuttomia summia pelkän etiketin avustuksella, tässäkin on kyse pelkästään asiakkaan imagosta. Ei tavallinen, fiksu ihminen osta 10euron vesipulloa, vaikka se olisi pullotettu Saharassa. Eri asia kun puhutaan henkilöstä, jonka julkisuudenkuva täytyy kertoa varakkuudesta.

Tavallaan tämän kappaleen tarkoitusperä on sama kuin ”Timantit ovat harvinaisia”-kappaleen, mutta tämä kappale oli kai tuomassa vaan paksuutta kirjalle.