Aito korkkilattia sekä vinyylikorkki

Korkkilattian valmistus

Korkkilattiat valmistetaan korkkitammen kuoresta, joka kerätään kesän aikana, kun kuori irtoaa puun rungosta. Korkki tuotetaan vähintään 25 vuoden ikäisistä puista. Korjuuprosessi ei vauriota puuta vaan kuori kasvaa luonnollisesti takaisin 9-10 vuoden välein. Tämän ansiosta yhden korkkitammen sato voi jatkua vuosikymmeniä. Tämän prosessin jälkeen korkista on valmistettu rouhetta ja liuskoja, jotka on puristettu ja liimattu korkkilevyksi. ​

​Yksiaineiset korkkilaatat ovat noin 3-4 mm paksuja. Pintakäsittelynä on joka vaha tai ne ovat käsittelemättömiä​. Monikerroksiset korkkilaatat ovat 3-12 mm paksuja, joissa rakenteen muodostavat korkki ja jäykkyyttä antava HDF-levy sekä pintaa vahvistava puu- tai muovikerros. Sen pinta on joko hiottu, vahattu, lakattu puuviilulla- tai PVC-kalvolla pinnoitettu.

Aidon korkkilattian rakenne.

Ominaisuudet

Korkki on terveellinen vaihtoehto jaloille ja selälle sekä sopii hyvin paljain jaloin tallustaville sen pehmeyden ansiosta. Se on myös suhteellisen hiljainen jalan alla. ​Korkkilattia sopii myös astmaa sairastavien, että allergisten koteihin, sillä se ei kerää likaa eikä pölyä. Aito korkkilattia on ekologinen ja luonnonmukainen materiaali.​ Sen elinkaari on suunnilleen 20-40 vuotta kotikäytössä ja julkisille tiloille sanotaan noin 15 vuotta. Korkki soveltuu termostaattiohjattuun sähköiseen ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen.​ Korkki on jo itsessään hyvin lämmin materiaali ja eristävä, joka voi parhaimmassa tapauksessa osaltaan auttaa vähentämään energiakustannuksissa. Korkkilattia kestää kulutusta, iskuja ja ei naarmuunnu helpolla. Useimmat esineetkään eivät jätä siihen jälkiä tai koloja pintaan sen joustavuuden ansiosta. Jopa märkä korkki voi tarjota hyvän pitotason.

Käyttökohteet

Soveltuu kaikkiin kodin kuiviin tiloihin ja erityisesti kodin oleskelutiloihin. ​Sopii lapsiperheille sekä lemmikkikoteihin kestävän pintamateriaalinsa ansiosta. 

Huolto ja hoito

Imurointi ja nihkeä pyyhintä riittävät pitämään lattian puhtaana ja kauniina. Vaikeampiin tahroihin puhdistusaine valitaan lian mukaan.​

SYNTEETTINEN PUHDISTUSAINE: Hedelmät, marjat, mehut, maito, kerma, virvoitusjuomat, olut, viini, kahvi, tee, virtsa

MINERAALITÄRPÄTTI: Suklaa, rasva, öljy, kenkävoide, korkojen jäljet, terva, piki ​

TALOUSSPRII: Värinauha, monistusvaha, korjauslakka, kuulakärkikynä, muste, huulipuna ​

KYLMÄ VESI: Veri 

Hinta Halvimmillaan korkkilattia voi maksaa vain 7€/m² ja kalleimmillaan jopa 90€/m².

Vinyylikorkki

Vinyylikorkki valmistetaan muuten aivan samalla tavalla kuin aito korkkilattiakin, mutta pintamateriaalina on käytetty vinyyliä. Vinyylin ja korkin väliin saatetaan laittaa erilaisia kerroksia kulutuksen ja kosteuden kestävyyden parantamiseksi.

Vinyylin ansiosta se on helpompi pitää puhtaana ja sen kulutuksen kestävyys kasvaa. Vinyylikorkki on pehmeä ja mukava jalkojen alla aivan kuten aito korkkilattiakin, vaikka pinnalle on laitettu kovaa kulutusta kestävä materiaali. Sen lämmön ja äänen eristys eivät myöskään häviä.

Peruspuhtaanapitoon riittää samalla tavalla vain imurointi ja nihkeä pyyhintä pitämään lattian puhtaana ja kauniina. Tarvittaessa vinyylikorkin voi pestä myös laminaatinpesuaineella.

Hinta Vinyylikorkin hinta alkaa 30€/m² ja kalleimpia saattavat olla 100€/m².

Vinyylikorkin yksi monista rakenteista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.