Taskuraamattu

9 Älä pelottele asiakastasi

”Tuotteistajan kannattaa olla tarkkana, millaisia vaaran merkkejä hän kylvää ympäristöönsä aivan huomaamattaan.”

Kappaleen sisältö tuntuu niin itsestään selvältä, mutta kaikille ne eivät ole itsestään selviä. Toisen mielipidettä jostakin asiasta on todella vaikea muuttaa enää varsinkin, kun siitä on tullut negatiivinen. Itse varsinkin, kun lakkaan luottamasta henkilöön en enää toista kertaa luota enkä usko enää mihinkään mitä henkilö väittää tai sanoo. Sama pätee myyjän ja asiakkaan suhteessa. Ainakin omalla kohdallani. Jos saa huonoa palvelua tai kohdellaan epäkohteliaasti sekä se, että jokin ei täsmää tuotteen tai palvelun väittämiin, ei sille myyjälle halua enää mennä tai liikkeessä asioida. ”Kun asiakkaasi äkkää jotain epäilyttävää, hän päättelee vaistomaisesti, että näkyvissä on vain jäävuoren huippu.” Ja vaikka saisitkin asiakkaan pysymään tai palaamaan hänelle jää menneet tapahtumat ja niin sanotut virheet takaraivoon muistiin. Kaikki eivät tästä syystä osaa antaa toista mahdollisuutta.

18 Kun lauman yksimielisyys rakoilee

”Muiden mielipiteet vaikuttavat päätöksiimme. Vaikutus on sitä suurempi, mitä yksimielisempiä keskustelukumppanisi ovat.”

Kappale ei kolahtanut. Asioista ei tarvitse olla kaikkien kanssa samaa mieltä. Jokaisen mielipiteet muokkaantuvat sen mukaan millaista tietoa saavat asiasta tai ovat kuulleet sekä omista henkilökohtaisista kokemuksista. Omat mielipiteet pitää pystyä tuomaan julki ja niistä pitää myös pystyä keskustelemaan. Kunhan siitä keskustellaan NÄTISTI JA TOISTA KUNNIOITTAVASTI. Toista ei tarvitse haukkua tai lytätä lyttyyn vain sen vuoksi että ajattelee eri tavalla asioista kuin itse ajattelisi.

31 Johdonmukaisesti vaikka päin seinää

”Ihmisillä on voimakas tarve käyttäytyä johdonmukaisesti. Joskus sen voima vie vaikka päin seinää. Johdonmukaisuuden laki toimii sekä puolestasi että vastaasi.”

”Ihminen on johdonmukaisuutensa vanki niin, että hän kuvittelee asioiden ja tapahtumien liittyvän toisiinsa silloinkin, kun ne ovat täysin sattumaa.” Tämä ajattelu tapa voi johtaa juonensa jopa uskonnoista. Monet uskonnot puhuvat kuinka teoilla on seurauksia ja vaikutuksia. Monet ajattelevat tällä tavalla jo pelkästään kuulemansa takia. Kukaan ei pysähdy miettimään, että mitä jos teenkin näin ja mitään ei tapahdu tai seuraa siitä? Tietyillä teoilla on seurauksensa ja vaikutuksensa kuten murhalla. Mutta se että henkilö joutuu auto-onnettomuuteen ei ole välttämättä henkilöstä itsestä kiinni. Onnettomuus johtuu siitä toisesta kuskista. Huono tuuri vain sattui toiselle osapuolelle. Monet eivät muuta edes tapojaan peläten, että seurauksena tapahtuu jotakin mitä ei haluaisi tai jotakin aivan odottamatonta. Jotain mitä ei halua tapahtuvan. Tämä myös ohjaa ja määrää monen ihmisen elämää jo pelkästä pelosta, että asiat eivät ole niin kuin he haluaisivat niiden olevan tai miten he haluaisivat, että asiat olisivat.

”Perustele jopa vain perustelun vuoksi.” Kuinka helposti toisen ajatukset saa muutettua jo perusteluilla ja valheilla. Kuka sanoo, että perusteluiden pitää olla totta? Omatunto sen määrää.

38 Tuttu, turvallinen, tylsä

”Hyväksyykö puolisosi sen, että kaikki säilyy muuttumattomana vuodesta toiseen? Entä asiakkaasi? Olisiko jossain taikajuoma, joka tekisi sohvalla rötköttävästä siipasta romanttisen adoniksen?” Tämän kappaleen kanssa en osaa sanoa, että kolahtiko vai ei. Toisaalta kyllä mutta samalla ei. Osa kappaleen esimerkeistä antoi hyviäkin vinkkejä, miten pitää asiakkaat. Mutta pari esimerkkiä on niin päivänselviä asioita, että pitäisi jokaisen ammattilaisen osata huolehtia niistä jo ilman mainintaa. Ja toisaalta liian suuret muutokset jatkuvasti voivat myös ajaa asiakkaat pois. Monet pitävät siitä, että asiat pysyvät ennallaan ja muuttumattomina jos asiat ovat olleet alkujaankin hyvin. Mutta tietyt paikat kaipaavat muutosta, että kiinnostus pysyy. Ja suurilla muutoksilla saa myös lisää kiinnostusta lisättyä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.