Minitutkielma: Laavakivi

Käytän itse joissain koruissani laavakiveä ja siitä syystä haluan perehtyä laavakiveen vähän paremmin. Laavakivestä ei löydy tietoa perinteisistä jalokivikirjoista, koska kyseessä ei ole mikään perinteinen korukivi. 

Kivilajit voidaan jaotella kolmeen pääryhmään, joita ovat magmakivet, sedimenttikivet ja metamorfiset kivet. Magma muodostuu syvällä maankuoren alaosissa tai kuoren alapuolisessa vaipassa ja magmakivet syntyvät sulan kiviaineksen eli magman tai laavan jäähtyessä. Magmakivien koostumus vaihtelee riippuen sijainnista ja niitä voidaan jaotella esim. pH-arvon tai mineraalikoostumuksen mukaan, mutta se menee jo liian pikkutarkaksi ja omasta mielestäni kuivaksi lätinäksi, että en lähde sitä puolta tässä sen enempää avaamaan. Joku geologiasta enemmän kiinnostunut voi klikkailla lähdelinkkejä tämän esitelmän lopussa ja lukea sieltä, jos kiinnostaa.  

Magmakivet voidaan jaotella syntysyvyytensä ja rakenteensa puolesta kolmeen eri ryhmään, joita ovat syväkivet (esim. graniitti), puolipinnalliset kivet (esim. diabaasi) sekä pintakivet, eli vulkaaniset kivet tai vulkaniitit, joita voidaan kustua myös laavakiviksi. Vulkaaniset kivet syntyvät, kun maan pinnalla tai merenpohjassa sijaitseva tulivuori purkautuu ja kiviaines tulee ulos joko valumalla laavavirtana tai sinkoutumalla purkauksen voimasta. Kultasepille tuttu hohkakivijauhe on kivettynyttä ja sittemmin jauhettua tulivuoren tuhkaa ja siten myös vulkaanista kiveä. Vulkaanisia kiviä kutsutaan laavakiviksi varsinkin korualalla ilmeisesti siitä syystä, että se on vain helpompi termi ja laavakivi kuulostaa coolilta. Tai ehkä ennemminkin hotilta 😛 

Laavaa. Kuva: Pexels.

Arvion mukaan noin 8% maapallon pinnasta on vulkaanista kiveä eli kyseessä ei ole mikään harvinaisuus. Maapallolla laavakiveä esiintyy esimerkiksi Islannissa, Grönlannissa, Kanariansaarilla, Espanjassa, Färsaarilla, Irlannissa, Intiassa Ja Etelä-Afrikassa. Osa paikoista on nykyäänkin vulkaanisesti aktiivisia ja osassa laavakivien esiintyminen kertoo paikan geologisesta menneisyydestä. Basalttia, joka on hyvin yleinen laavakivi, esiintyy laajoina laavatasankoina. Joskus basalttilaava muodostuu monikulmaisiksi pylväiksi. Pohjois-Irlannin Giant’s Causeway on tästä hyvä esimerkki. Basalttia löytyy myös Marsista ja Kuusta. Basaltin lisäksi muita laavakiviä ovat esimerkiksi ryoliitti, andesiitti ja dasiitti. Mikäli magman jäähtyminen tapahtuu hyvin nopeasti, kiteytymistä ei tapahdu ja tuloksena syntyy vulkaanisia laseja, esimerkiksi obsidiaania. Obsidiaanista valmistettuja koruja voisi siis myös kutsua laavakivikoruiksi. 

Yleensä sula laavakiviaines on rakenteeltaan sileä, tiivis ja pienikiteinen. Kiveen on yleensä jäänyt myös onteloita. Yleisimmin korukäytössä, kuin myös omassa käytössäni, olevat kevyet, huokoiset, onteloiset ja mustat laavakivet ovat tuntomerkkien perusteella todennäköisesti basalttia. Mistään lähteestä ei kuitenkaan selvinnyt täysin yksiselitteisesti, mikä vulkaaninen kivi on kyseessä, koska kaikkialla puhutaan vain laavakivestä. 

Laavakiveä. Kuva: Pexels

Laavakiviä on käytetty koruissa jo siitä lähtien, kun ihminen on ylipäänsä alkanut koruja tekemään. Laavakiven käyttö koruissa on ollut suhteellisen harvinaista, mutta nykyään laavakivikorujen suosio on ilmeisesti nousussa. Laavakivet voidaan hioa eri muotoihin, mutta yleisin muoto on läpiporattu pallo, joita käytetään usein ranne- ja kaulaketjuissa helminauhan tavoin. Koska laavakivi on kevyt (ominaispaino on n. 3-3,5g per kuutiosenttimetri) ja usein myös onkaloinen, se sopii keveytensä vuoksi korukäytössä erityisen hyvin korvakoruihin. Huokoisuuden vuoksi korukäytössä oleviin laavakiviin voidaan imeyttää eteerisiä öljyjä ja hyödyntää tällä tavoin myös diffuuserin tavoin.  

Laavakiven kanssa kannattaa olla varovainen, koska se voi vaurioitua tai rikkoutua melko helposti. Urheilun ja pihatöiden ajaksi kannattaa siis poistaa laavakivikorut, mikä on asian laita useimpien korujen kanssa muutenkin. Koska laavakiveä on helposti saatavilla, se on hinnaltaan edullinen. Laavakiveä voi puhdistaa vedellä ja miedolla saippualla. Voimakkaampia pesuaineita ym. on syytä välttää. 

Atelier Hankin Noidanmarja-korvakorut. Kuva: Hanna Kivelä
Atelier Hankin Uusikuu-sormus. Kuva: Hanna Kivelä

Kuten muillakin kivillä, myös laavakivillä on henkisiä merkityksiä ja käyttötarkoituksia.  Laavakiviä käytetään intuition ja keskittymiskyvyn vahvistamiseen sekä energioiden tasapainottamiseen. Laavakivellä kerrotaan olevan maadoittava ja negatiivisuudelta suojaava vaikutus erityisesti silloin, kun kiveä pidetään suorassa yhteydessä ihon kanssa. Astrologiassa laavakivi sopii erityisen hyvin skorpioneille. 

LÄHTEET: 

Basaltti. https://fi.wikipedia.org/wiki/Basaltti 

Kivien jaottelu ja syntytavat. https://kaiva.fi/geologia/kivilajit-ja-malmien-synty/kivilajien-jaottelu-ja-syntytavat/#Magmakivet 

Lava Stone – Meaning, Benefits and Properties. https://mystonemeaning.com/lava-stone/ 

Magmakivi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Magmakivi 

Magmakivien luokittelu. https://www.geologia.fi/2018/06/25/magmakivien-luokittelu/ 

Volcanic rock. https://en.wikipedia.org/wiki/Volcanic_rock#Naming 

Vulkaniitti | vulkaaninen kivi | ekstrusiivikivi. https://tieteentermipankki.f i/wiki/Geologia:vulkaniitti

What Is Lava Stone Jewelry and How to Wear It. https://www.jewelryshoppingguide.com/what-is-lava-stone-jewelry/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *