Syventävä tutkielma – Jade

Jade luokitellaan pehmeäksi jadeksi (nefriitti, Mohs 6 – 6,5) ja kovaksi jadeksi (jadeiitti, Mohs 6,5 – 7). Koska Kiinassa oli vain pehmeää jadea, kunnes jadeiitti tuotiin Burmasta Qing-dynastian aikana (1271–1368 CE), termi “jade” viittaa perinteisesti nefriittiin. Vasta vuonna 1863 jaden ymmärrettiin käsittävän kaksi erillistä mineraalia. Jadea löytyy monenlaisista väreistä, läpikuultavasta valkoisesta, keltaiseen ja kaikkiin vihreisiin ja sinisiin sävyihin. On myös olemassa harvinaista mustaa jadea. Aitoa jadea käsitellään usein sen laadun parantamiseksi esimerkiksi värjäämällä tai kuumentamalla.

Vihreä jade on Kiinassa viisauden ja kypsyyden kivi. Sen uskotaan vähentävän negatiivisuutta, vahvistavan uskoa unelmiin ja kasvattavan pitkäjänteisyyttä. Vanhan uskomuksen mukaan se myös parantaa fyysisellä tasolla munuaisvaivoja ja lonkkaongelmia. Jade edustaa kauneutta, armoa ja puhtautta.

Sinertävä jade helpottaa ja rauhoittaa olotilaa tunteisiin kohdistuneen trauman jälkeen, se opettaa myös hienovaraisuutta ja itsehillintää. Keltainen tai oranssi jade on rauhallisesti voimistava, tuo iloa ja onnellisuutta elämään. Punainen jade on intohimoinen, se auttaa vapauttamaan ylimääräisiä höyryjä ja helpottaa jännitystä rakenteellisella tavalla. Rusehtava jade on vahvasti maadoittava, se tuo mukanaan mukavuutta ja varmuutta. Valkoinen jade ohjaa energiaa parhaalla mahdollisella tavalla ja auttaa päätöksenteossa.

Kiinalaisen sanonnan mukaan: “kullalla on arvo; jade on korvaamaton”.

“Viisaat ovat verranneet jadea hyveeseen. Heille sen kiillotus ja loisto edustavat puhtautta; sen täydellinen tiiviys ja äärimmäinen kovuus edustavat älykkyyden varmuutta; sen kulmat, jotka eivät leikkaa, vaikka näyttävätkin teräviltä, ​​edustavat oikeudenmukaisuutta; puhdas ja pitkäaikainen ääni, jonka se antaa, kun lyö sitä, edustaa musiikkia.”

Riteoiden kirja

Jaden arkeologisiin esineisiin kuuluu aseet, työkalut, koristeet, astiat ja monia muita esineitä mm. valtaistuimia, syömäpuikkoja, teekannuja, lautasia, Buddhan ja muiden kuuluisien henkilöiden patsaita, kampoja, šakkinappuloita, viuhkoja ja oopiumipiippuja. Muinaiset soittimet valmistettiin kiinalaisista jadeista, kuten huilu ja soittokellot. Jade-tavarat haudattiin usein kuolleiden kanssa. Yksi esimerkki jaden rituaalisesta merkityksestä on noin 113 eaa., kuolleen Zhongshanin valtion prinssin Liu Shengin ruumiin hautaaminen. Hänet haudattiin jade-pukuun, joka koostui 2498 palasta jadea ommeltuina kultalangalla.

Maorit käyttivät mineraalia yksinomaan hautakivien ja muiden hautausvälineiden valmistukseen. Heidän kulttuurissaan jade on kivi, joka erottaa kaksi maailmaa – elävien ja kuolleiden maailman. Lähi-idän maiden kansat pitivät jadea sotureiden talismanina.